Het doel

‘Piep, piep, piep… Ik lig halfnaakt op een koude, ijzeren plaat onder het bestralingsapparaat. De piepjes bepalen de klinische ruimte. Ik mag niet bewegen. Verschillende gedachten spoken door mijn hoofd. Terwijl buiten de wereld gewoon doorgaat, kijk ik naar een saai systeemplafond. Na 34 piepjes en 300 tellen zit mijn bestraling voor deze keer erop. Nog maar 29 te gaan. Wat zou het fijn zijn als er meer afleiding was.’

Wat is de aanleiding?

Mijn naam is Bettie Fischer en ik ben ex-borstkankerpatiënt. Tijdens mijn radiotherapie-behandeling in het Universitair Medisch Centrum Groningen, kon ik alleen maar naar het saaie plafond staren en ik dacht ‘dit moet toch anders kunnen’.
Samen met een vriendin is het idee ontstaan om de behandelkamer en dan met name het plafond te verfraaien. Het traject van kankerpatiënten is fysiek en psychisch al zwaar genoeg en wij vinden dat de bestralingsperiode en de beleving van de patiënt draaglijker gemaakt kan worden. De laatste jaren wordt er gelukkig al meer geïnvesteerd in patiëntbeleving, onder andere vanuit de zorgverzekeraars, en dit zou een mooi vervolg kunnen zijn!

Wat is het idee?

Na research hebben we gekozen voor een idee van Open Ceilings. Door middel van de plafonds van dit bedrijf wordt een levensechte illusie van een wolkenhemel gecreëerd zodat daglicht ontstaat daar waar het eerst niet mogelijk was.
Troosteloze ruimtes zonder daglicht veranderen in frisse heldere kamers waarbij het gevoel ontstaat dat je werkelijk onder een wolkenhemel ligt. Het gebruikte daglicht met een kleurtemperatuur van 6500 graden Kelvin maakt de illusie helemaal compleet. Voor zowel de patiënt als het personeel is dit een unieke beleving. 

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van Open Ceilings.


 

Waar wordt het uitgevoerd?

De afdeling Radiotherapie van het UMCG in Groningen heeft 9 behandelkamers waar ruim 4.000 patiënten per jaar worden behandeld. Deze patiënten komen voornamelijk uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel maar het UMCG behandelt op dit gebied patiënten uit het hele land. Ons doel was om in ieder geval één behandelkamer van het UMCG aan te pakken en in 2013 op te leveren. Ons project is echter zó succesvol en inmiddels hebben we 2 behandelkamers in het UMCG in Groningen gerealiseerd en 2 behandelkamers in het radiotherapiecentrum op het terrein van het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Daarnaast hebben we een donatie kunnen schenken aan de Isala Klinieken in Zwolle. En dat alles voor de patiëntbeleving!