Initiatiefnemers

34 piepjes en 300 tellen

Bettie Fischer (door Anouk De Kleermaecker)

Bettie Fischer (46)

In juli 2010 is bij mij borstkanker geconstateerd en ik behoorde ineens tot de groep van één op de acht vrouwen die in haar leven met borstkanker te maken krijgt. Je wereld stort in als je dit vreselijke bericht hoort en een onzekere tijd breekt aan. Kanker heeft een behoorlijke impact op je leven. Je verliest je grip op je leven en je raakt het gevoel van onkwetsbaarheid kwijt. Je energie wordt minder en bepaalde lichaamsfuncties werken niet meer zoals voorheen. Uiterlijke veranderingen zijn zichtbaar en je zelfvertrouwen krijgt een behoorlijke klap. Kortom, fysiek en psychisch is dit een zwaar traject. Én daarom wil ik het traject voor kankerpatiënten die na mij komen iets draaglijker maken.
 

Tijdens mijn ziekte ben ik altijd positief gebleven en ben ik volledig de confrontatie aangegaan. Ik heb een weblog bijgehouden om van me af te schrijven en om mijn omgeving te informeren. Ik heb gesport bij het Medisch Centrum Zuid waar ze een speciaal programma voor kankerpatiënten aanbieden. Bij het Behouden Huys heb ik een mindfulnesstraining gevolgd en heb ik diverse sessies bij de psycholoog en de haptonoom gehad. Het heeft mij sterker gemaakt.
Na een ziektetraject van 1,5 jaar ben ik sinds maart 2012 weer volledig aan de slag als directiesecretaresse bij de Gemeente Groningen. In mijn vrije tijd houd ik me bezig met het project ’34 piepjes en 300 tellen’. Het geeft me energie en ik zou het zó fijn vinden als dit project slaagt!

(Foto: Anouk de Kleermaeker. WWW.studio309.nl)
 

Nanda Arkema-Luursema (46)

..daar gaan we weer tot 300 tellen…..Met deze woorden ging ik samen met Bettie de wachtkamer binnen. Bettie nam iedere dag iemand mee naar de bestraling, voor steun, afleiding, gezelligheid en zo ging de tijd ook sneller. Alleen de bestraling moest ze alleen doen…en dat 300 tellen lang.
Op mijn vraag aan de verpleegkundigen of er niet iets aan het plafond kon ter afleiding, want Bettie en ik hadden in de wachtkamer al dingen bedacht, was het eerste antwoord. ..Ach, ze liggen er maar zo kort………
En het tweede antwoord was wat gefundeerder. De onderhoudstechnische eisen zijn erg hoog, waardoor een poster, foto of schilderwerk niet zo maar kon.
Normaalgesproken is Bettie de regelaar, organisator en initiator, maar helaas was ze nu patiënt. Ik heb toen de juiste personen kunnen koppelen zodat we, na niet al te lange tijd, in het UMCG met een enthousiast team bij elkaar zaten om ons idee uit te leggen.
 

UMCG

Het idee wordt breed gedragen binnen de afdeling Radiotherapie van het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) en er is een projectgroep opgericht die bestaat uit: drs. Froukje Pit, Manager Radiotherapie UMCG, dr. John Maduro, Radiotherapeut Oncoloog UMCG en initiatiefnemers Bettie Fischer en Nanda Arkema.